fbpx

Ce este fotografia? – de vorbă cu fotografii – Ep. 11

Proiecte, Foto - video | 0 comments

admin

admin

08.10.21

fotografia

Ce este fotografia? – de vorbă cu 1000 de fotografi amatori și profesioniști!

”Ce este fotografia?” – o întrebare care m-a chinui într-o noapte lipsită de somn … am citit fel de fel de explicații, fel de fel de păreri … și acum experimentez, vreau să descopăr câte răspunsuri diferite sunt, Părerea mea rămâne aceeași. Un om este egal cu o părere.

Din cercul meu de prieteni și cunoștințe, fotografi amatori și profesioniști, din viața reală sau de pe social media, au început să apară răspunsuri. Dacă nu ați citit primele răspunsuri, vă invit să începeți AICI, pentru a prinde povestea de la început.

Să vedem ce răspunsuri am primit la întrebarea ”Ce este fotografia?”

În acest episod continuăm cu o fotografă din București, în momentul de față activează ca fotograf al Baletului Operei Naționale din București, Lavinia Huțanu.

Cine este Lavinia?

Câteva cuvinte despre mine:

fotografia
Lavinia Huțanu

Mă numesc Lavinia Huțanu și practic fotografia din 2006. Am început ca orice începător de la vremea respectivă cu un aparat Smena iar de ziua mea (in octombrie) am primit și un aparat digital pe care l-am epuizat făcând peste un milion de imagini.

În 2007 am fotografiat primul meu spectacol de balet. Venind de pe filiera artei dansului, am stiut când trebuie să declanșez ca să nu greșesc din punct de vedere coregrafic. Singurele neajunsuri cu care m-am confruntat, au fost cele de natură tehnică fotografică, pe care le-am rezolvat ulterior trecând la un srl Nikon pe film cu autofocus.

Am studiat atât filmul cât și istoria artei în Marea Britanie, mereu încerc să mă perfecționez și să mă îmbunătățesc. Nu există săptămână în care să nu caut informații și inspirație studiind fotografi celebri.

Am practicat multe tipuri de fotografie: evenimente private, fotografie de spectacol, fotografie de produs, natură moartă, street, studio etc. Pentru mine fotografia de spectacol și de balet ramane de suflet și o voi practica cât de mult voi putea.

În momentul scrierii, sunt fotograful Baletului Operei Nationale din București.

Mai multe despre Lavinia, puteți afla accesând acest cele două portofolii de instagram ale ei, respectiv @newlightstudio.ro sau @bucharestangst.

Răspunsul ei la întrebarea ”Ce este fotografia?” :

Ce este fotografia?

Înca de când a apărut ca modalitate instantă de a reda momente, fotografia a beneficiat de presupunerea că redă realitatea exact așa cum e. Foarte departe de adevăr. Pe lângă calitatea ei de a reda într-adevăr un moment așa cum s-a întamplat, în mâinile unui fotograf, această realitate poate fi manipulată. Așadar în fotografie se nasc diverse stiluri și curente, dintre care doar fotojurnalismul se elijeaza în mijloc de redare a realității. Toate celelalte genuri pot fi manipulate atât în timpul declanșării cât și ulterior prin mijloacele de prelucrare digitale sau analog. Așadar, fotografia devine un mediu de exprimare în mâinile fotografului.

Specializarea mea este fotografia de spectacol, cu precădere spectacolul de balet. Acolo aplic cerințele inițiale ale fotografiei și anume de a reda realitatea așa cum este ea. Acolo este important momentul decisiv așa cum îl definește Henri Cartier Bresson.

În proiectele personale, pentru mine fotografia devine mediu artistic de exprimare personală. Caut elemente din jurul meu, pe care le asșez în așa fel încât să inspire privitorul. Concluzia e că fotografia este artă atât timp cât este folosită cu acest scop. Fotografia devine ceea ce intenționează fotograful să fie.

Acesta este răspunsul primit de la al doisprezecelea fotograf chestionat de mine.

Și cum spuneam pentru fiecare reprezintă altceva, fiecare are un alt răspuns la această întrebare.Acesta e doar al șaselea … Până la 1000 de răspunsuri mai e cale lungă, iar pe urmă vin și cele 1000 de comentarii la o fotografie dată. Dar cum am spus, comentariile vor veni după ce termin acest proiect, pentru a nu putea fi influențați unii de ceilalți.

Va urma …

admin

admin

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: