fbpx

Ce este fotografia? – de vorbă cu fotografii – Ep. 12

Proiecte, Foto - video | 0 comments

admin

admin

09.10.21

fotografia

Ce este fotografia? – de vorbă cu 1000 de fotografi amatori și profesioniști!

”Ce este fotografia?” – o întrebare care m-a chinui într-o noapte lipsită de somn … am citit fel de fel de explicații, fel de fel de păreri … și acum experimentez, vreau să descopăr câte răspunsuri diferite sunt, Părerea mea rămâne aceeași. Un om este egal cu o părere.

Din cercul meu de prieteni și cunoștințe, fotografi amatori și profesioniști, din viața reală sau de pe social media, au început să apară răspunsuri. Dacă nu ați citit primele răspunsuri, vă invit să începeți AICI, pentru a prinde povestea de la început.

Să vedem ce răspunsuri am primit la întrebarea ”Ce este fotografia?”

În acest episod continuăm cu o fotografă din Vâlcea, recent relocată în Austria. Adriana Ceaușescu, fotografă din pasiune.

Cine este Adriana?

Sunt fotograf amator, Adriana Ceaușescu este numele meu.

Am început să fac fotografie in 2017, deși prima data am ținut în mână  un aparat foto când aveam 12 ani.

Tatăl meu avea un Beirette pe film, produs în 1977, înca am acel  aparat. Mă fascina cât era de elegant, cu detalii fine si cutiuță căptușită în catifea roșie.  Din păcate l-am tratat ca pe o bijuterie frumoasă, fără să știu câtă bucurie și culoare ar fi adus vietii mele, dacă realmente l-aș fi folosit încă de pe atunci.

M-am îndreptat însă spre pictură, care, cu siguranță a fost un catalizator important in formarea mea ca și fotograf. Am învățat desigur despre culori, texturi ,asocieri , dar cel mai important am exersat pe pânză și hârtie despre emoții.

În 2017 îl cunoșteam pe marele fotograf român Sorin Onișor, ale cărui lucrări m-au uimit și intrigat cât de vii , calde și adevarate pot fi și alături de care am învățat și  călătorit fotografiind țara în lung. Din pasiunea pentru călătorie avea să se nască prima mea mare dragoste în fotografie , fotografia de stradă. 

De-a lungul acestor 4 ani am avut privilegiul să fiu înconjurată de oameni frumoși și talentați care m-au ajutat și inspirat , sunt rezultatul unui cumul de factori și inflențe care au contribuit la formarea mea și nu doar ca fotograf ci și ca individ.

245059128 676549786638776 9123877521537126373 n
Adriana Ceaușescu

 Nu stiu momentul exact când a început să crească dorința de apreciere în fotografie  dar am simțit nevoia să știu unde sunt , unde mă situez ,așa că am început să fiu interesată de concursuri și diverse proiecte fotografice . M-am bucurat sa-mi expun lucrările și in câteva expoziții alături de alți fotografi pasionați din Romania. E un sentiment frumos să vezi lucrările tale privite și să îmaparți trăirile tale și cu alții.

La prima participare la prestiogiosul concurs internațional de la Sienna am obținut calificarea în finală, o mențiune la Salonul internațional de fotografie International Photografic Art Salon OF FotoClubPro  Arad 2020 și clasificare in top 1% cei mai buni autori dintre 125 de tari participante  la concursuri  de fotografie cu tematici de Street/ Landscape organizate de prestigiosul 35awards in 2020.  

Inceputul anului 2021 mi-a adus expunere prin invitatia de a publica pictoriale  in doua reviste internationale , Eye-Photo Magazine din Viena, Austria si Street Photography Artists din Taranto, Italia, medalia de argint la Salonul international de fotografie “International Photografic Art Salon of FotoClubPro  Arad 2021. Sunt in continuare in top 1% ceai mai buni autori si in primii 30 ceai mai buni fotografi din Romania conform claificarii stabilite de 35awards in 2021 la categoria Landscape .

Anul 2021 a fost un an de tranziție pe plan personal prin mutarea mea și a familiei mele în Austria, cu toate acestea am răspuns cu entuziasm mai multor proiecte interesante de promovare a patrimoniului cultural al Judetului Sălaj și al judetului meu natal Vâlcea, care s-au materializat ulterior in expoziții publice.

Este neînsemnat în termeni de disticții fotografice, dar uriaș  pentru omul  timid și emoționat, care acum trei ani se prezenta la primul atelier de fotografie cu un compact modest , dar cu mult curaj și  dorința de a face fotografie.  Am amânat mult  sa încep să fac fotografie . În ziua în care am înțeles că dacă îmi doresc să fac asta tot ce am nevoie e pur și simplu să pun mana pe aparat și să fac.

Așa cum vă spuneam, identitatea mea fotografică este un cumul de factori . Nu a fost ușor, în continuare nu este ușor. Nevoia mea de a explora și de a mă dezvolta prin artă a fost   mereu  susținută, în spate i-am avut tot timpul pe ei, familia mea, cei care m-au sprijinit și nu de multe ori mi-au dăruit întelegere atunci când am lipsit zile si săptămâni din viețile lor.

Plus suportul financiar, care trebuie să admit că e un factor cu greutate în ceea ce înseamnă a face fotografie , și aici nu mă refer doar la investiția în echipament ci și buget  de călătorii, materiale , ateliere de instruire și dezvoltare fotografică. 

Sunt ferm convinsă că, cine face fotografie, indiferent ce nișă, s-a ciocnit de toate aceste layere  nevăzute , care are sunt în spatele unei imagini fotografice.

Dar nu este imposibil. Eu sunt dovada vie că psiunea naște curaj ,naște idei să gasesti soluții să-ți urmezi chemarea. Încă fotografiez cu un aparat modest, dar foarte bun și versatil, un Nikon D5600 și un obiectiv 18-140 mm f3.5. Mai am în trusa un teleobiectiv Nikkor 70-300mm f5.6. Drumul meu în fotografie abia incepe, nu pot spune că am găsit nișa care mă atrage cel mai mult, încă experimentez, studiez portretitică, landscape, mă atrage fine art ca un magnet, iubesc să fiu pe strada cu aparatul. Probabil la un moment dat, stilul meu va căpăta contur, dar până atunci, am hotarat să mă bucur de calatorie și de cei care mă însoțesc.

Mai multe despre Adriana, puteți afla accesând aceste două link-uri de portofoli, respectiv Facebook sau Instagram.

Răspunsul ei la întrebarea ”Ce este fotografia?” :

Ce este fotografia?

Nu sunt fotograf profesionist, in viața de zi cu zi sunt farmacist, lucrez în studii clinice de cercetare și dezvoltare medicamente împotriva cancerului.

Fotografia este așadar o alta latură a vieții mele, total opusă celei concrete și palpabile. Este supapa mea de refulare din cotidian și de care am nevoie obligatoriu ca să exist.

Este uimitor cum lentila aparatului de fotografiat  poate să surprindă și să înghețe trăiri, povești toate înmărmurite într-o fracțiune de secundă și pe care le pot lua cu mine.

Le trec prin filtrul meu personal, și le expun mai departe cu amprenta și trăirile mele legate de momentul respectiv.  E interesant cum fotografia tranforma realitatea în “Realitatea mea”. Te regăsești în portretul realizat de mine, îți recunosti trăsăturile, dar suntem de fapt trei: tu, eu -fotograful și aparatul meu.  Ceea ce vezi privind o fotografie, este de fapt realitatea, realitatea mea, și mașinaria din mâinile mele.

Acesta este răspunsul primit de la al treisprezecelea fotograf chestionat de mine.

Și cum spuneam pentru fiecare reprezintă altceva, fiecare are un alt răspuns la această întrebare.Acesta e doar al treisprezecelea … Până la 1000 de răspunsuri mai e cale lungă, iar pe urmă vin și cele 1000 de comentarii la o fotografie dată. Dar cum am spus, comentariile vor veni după ce termin acest proiect, pentru a nu putea fi influențați unii de ceilalți.

Va urma …

admin

admin

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: