fbpx

Ce este fotografia? – De vorbă cu fotografii – Ep. 14

Proiecte, Foto - video | 0 comments

admin

admin

18.10.21

fotografia

Ce este fotografia? – de vorbă cu 1000 de fotografi amatori și profesioniști!

”Ce este fotografia?” – o întrebare care m-a chinui într-o noapte lipsită de somn … am citit fel de fel de explicații, fel de fel de păreri … și acum experimentez, vreau să descopăr câte răspunsuri diferite sunt, Părerea mea rămâne aceeași. Un om este egal cu o părere.

Din cercul meu de prieteni și cunoștințe, fotografi amatori și profesioniști, din viața reală sau de pe social media, au început să apară răspunsuri. Dacă nu ați citit primele răspunsuri, vă invit să începeți AICI, pentru a prinde povestea de la început.

Să vedem ce răspunsuri am primit la întrebarea ”Ce este fotografia?”

Astăzi de vorbă cu Ciprian Hiticaș, fotograf foarte atent la peisaje.

fotografia
Ciprian Hiticaș

Cine este Ciprian?

 Începutul meu în fotografie a fost undeva acum 5 ani. Am avut prima camera foto, acum 7 ani, dar n-am avut curajul s-o folosesc, iar după 2 ani, m-am decis sa fotografiez stelele. Da, prima mea dorință a fost să văd dincolo de ce vede rutina.

Având în vedere ca sunt orb de ochiul stâng, mi s-a părut cea mai buna idee, sa observ orizonturi noi, ca apoi sa îmi îndrept atenția pe meleaguri. Dar cu cât vezi mai mult, cu atât vrei mai mult… asa ca am început sa investesc în mine, studiu, studiu, practică, studiu…

Am știut care îmi sunt limitele și am făcut tot timpul în așa fel încât sa trec peste ele, sa descopăr că singurul loc fără nici o limită, e fotografia. Desigur, să accesezi acele locuri și lucruri, trebuie studiu..(v-am spus că fără studiu e mai greu?!?)

  Trecuseră 2 ani și am decis sa investesc nu doar timp ci și bani, asa ca mi-am făcut upgrade la “scule”, am trecut de la prima mea iubire un Nikon D3300, la Nikon D750 împreună cu Sigma 10 20mm, Nikon 35mm și Nikkor 60mm macro, câteva filtre Nisi și alte mici accesorii dar importante. Știam ce vreau și ce pot face, dar e păcat, pt că însemna că am atins noi limite, iar când te joci cu fotografia sau, cu opritul timpului într-o ramă, parcă vrei tot mai multe rame în și din fiecare colț al lumii. Așadar nu trecuse mult timp și am trecut pe mirrorles ca sistem, Nikon z6, precum și cele enumerate mai sus, dar cu un frățior mai “mic”, Nikkor 200 500 mm…

Mai multe desrpe Ciprian puteți afla accesând acest LINK spre portofoliul său.

Răspunsul lui la întrebarea ”Ce este fotografia?” :

 Așadar, am ajuns să văd și să percep lumea altfel, să o văd în lumini diferite, să o văd ziua dar și noaptea, să o cunosc și să fiu fascinat de ce ne înconjoară, atât lumea ce o vedem cât și pe cea care o ignorăm…drept urmare, fotografia este cel mai frumos cadou primit de omenire și ar trebui sa o exploatam fără nicio limită..!

Am fost întrebat foarte des, de ce faci atât de multe poze, cum este să fii fotograf, ce este fotografia, ce faci cu pozele. Aș vrea să fie un răspuns simplu, dar din fericire este la fel de complex precum timpul.  

  Fotografia, este acel instrument ce ne permite sa oprim timpul în loc, ne permite sa scriem amintiri, memorii. Ca apoi sa ne bucuram de ele. Nimic nu poate fi mai frumos ca o amintire, iar când ai fragmente din acea amintire, o face sa fie mult mai frumoasă.

fotografia

Acesta a fost Ciprian Hiticaș și răspunsul său la întrebarea mea de o mie de răspunsuri, el fiind al cinsprezecelea fotograf chestionat de mine.

Și cum spuneam pentru fiecare reprezintă altceva, fiecare are un alt răspuns la această întrebare.Acesta e doar al cinsprezecelea … Până la 1000 de răspunsuri mai e cale lungă, iar pe urmă vin și cele 1000 de comentarii la o fotografie dată. Dar cum am spus, comentariile vor veni după ce termin acest proiect, pentru a nu putea fi influențați unii de ceilalți.

Va urma …

admin

admin

0 Comments

%d bloggers like this: