fbpx

Ce este fotografia? – de vorbă cu fotografii – Ep. 18

Proiecte, Foto - video | 0 comments

admin

admin

28.10.21

fotografia

Nu uita de calendar

Alătură-te și tu celor de la Rugby U Cluj. Cumpărând un calendar, vei ajuta la campania ”Zâmbet și Culoare pentru Apuseni” al Asociației Fotografi Hai-Hui

Ce este fotografia? – de vorbă cu 1000 de fotografi amatori și profesioniști!

”Ce este fotografia?” – o întrebare care m-a chinuit într-o noapte lipsită de somn … am citit fel de fel de explicații, fel de fel de păreri … și acum experimentez, vreau să descopăr câte răspunsuri diferite sunt, părerea mea rămâne aceeași. Un om este egal cu o părere.

Din cercul meu de prieteni și cunoștințe, fotografi amatori și profesioniști, din viața reală sau de pe social media, au început să apară răspunsuri. Dacă nu ați citit primele răspunsuri, vă invit să începeți AICI, pentru a prinde povestea de la început.

Dacă doriți să participați la proiectul meu, cu un răspuns la această întrebare, mă puteți contacta prin formularul de contact. La doar un click distanță, AICI

Dar să revenim și la întrebarea principală din acest proiect, ”Ce este fotografia?”

fotografia
Cătălin-Laurențiu Gheață

În episodul de azi, răspunsul vine de pe tărâmuri cipriote, de la un fotograf român, care îmi e foarte simpatic, în special pentru atitudinea lui față de viață, față de prejudecăți. Cei care mă cunoașteți știți cred că despre cine vorbesc, e vorba de Cătălin-Laurențiu Gheață.

Cine este Cătălin și ce a răspuins el la întrebarea mea, ”ce este fotografia?”

Primul aparat foto mi-a “căzut” în mână în urmă cu 7 ani. Nu mi-a luat mult timp ca să înteleg că este TOTUL meu. Pisicile din parc au devenit rapid cobaiul meu experimentând fotografia, întelegând totodată care este treaba cu misteriosul marcaj “M” și cum mă pot juca cu lumina.

După aproximativ 2 ani de “stresat” pisicile în parc am vrut să simt și captez emoția fotografiei de eveniment – și când am spus emoția fotografiei de eveniment… acolo chiar o găsești din belșug. Fiecare eveniment are povestea lui, emoția lui, fiecare persoană cu care socializez înainte de a o fotografia spune povestea lui. E magic să observ cât suntem de diferiți fiecare persoana în parte, fiecare emoție,trăire și amintirea pe care subiectul fotografiat mi-o lasă.

Da, abia dupa 2 ani de fotografie mi-am adus aminte că tatăl meu a fost fotograf în cadrul armatei. Nu l-am mai vazut de la vârsta de 5-6 anișori. Îmi aduc aminte foarte vag de camera obscura unde le developa, nu înțelegeam de ce atâta lumină roșie în jurul meu și mai ales nu înțelegeam de ce țipa la mine când puneam degetelele pe sticla obiectivului, lucru pe care il fac și eu acum.

Mai multe despre Cătălin puteți afla accesând acest LINK spre portofoliul său.

Răspunsul lui la întrebarea ”Ce este fotografia?” :

Ca să-ți dau un răspuns rapid doar ca să scapi de mine -Fotografia este un pansament sufletesc care îl vei vizualiza în vremurile târzii-

Acum, ca să îti dau un răspuns mult mai complex și din suflet… Imaginează-ți un moment liber pe care il dedici privind un magnific apus alături de TOTUL tău. Totul tău poate fi iubita ta, fiica ta sau fiul tău. Pierzi noțiunea timpului când TOTUL tău este lângă tine? Uiți că îți este foame sau sete sau ești neodihnit și toata atenția ta este către TOTUL tău?

Exact asta simt eu când am aparatul foto în mână. Doar gândul că din momentul în care am apăsat declanșatorul aparatului foto am dat viață unei clipe ce mai târziu este pansament sufletesc… gândul acesta mă copleșește și emoționează de fiecare dată.

Acesta a fost Cătălin-Laurențiu Gheață și răspunsul lui la întrebarea mea.

Și cum spuneam pentru fiecare reprezintă altceva, fiecare are un alt răspuns la această întrebare. Acesta e doar al nouăsprezecelea … Până la 1000 de răspunsuri mai e cale lungă, iar pe urmă vin și cele 1000 de comentarii la o fotografie dată. Dar cum am spus, comentariile vor veni după ce termin acest proiect, pentru a nu putea fi influențați unii de ceilalți.

Va urma …

admin

admin

0 Comments

%d bloggers like this: