fbpx

Ce este fotografia? – de vorbă cu fotografii – Ep 26

Proiecte, Foto - video | 0 comments

admin

admin

02.12.21

fotografia

Nu uita de calendar

Alătură-te și tu celor de la Rugby U Cluj. Cumpărând un calendar, vei ajuta la campania ”Zâmbet și Culoare pentru Apuseni” al Asociației Fotografi Hai-Hui

Ce este fotografia? – de vorbă cu 1000 de fotografi amatori și profesioniști!

”Ce este fotografia?” – o întrebare care m-a chinuit într-o noapte lipsită de somn … am citit fel de fel de explicații, fel de fel de păreri … și acum experimentez, vreau să descopăr câte răspunsuri diferite sunt, părerea mea rămâne aceeași. Un om este egal cu o părere.

Din cercul meu de prieteni și cunoștințe, fotografi amatori și profesioniști, din viața reală sau de pe social media, au început să apară răspunsuri. Dacă nu ați citit primele răspunsuri, vă invit să începeți AICI, pentru a prinde povestea de la început.

Dacă doriți să participați la proiectul meu, cu un răspuns la această întrebare, mă puteți contacta prin formularul de contact. La doar un click distanță, AICI

Dar să revenim și la întrebarea principală din acest proiect, ”Ce este fotografia?”

Astăzi vi-l prezint pe Ștefan Pop-Coț, pasionat de astre și nu numai.

Dar să aflăm ce ne spune Ștefan despre el și ce a răspuns el la întrebarea mea, ”Ce este fotografia?”

Eu sunt un băiat născut în 1985 într-un sat din Bihor, care a simțit nevoia să își ia viața în mâini, și aproape fără nici un sprijin extern, să pornească pe drumul descoperirii. Fiind un om tehnic și lucrând la drumuri și autostrăzi, am dat curs provocărilor de a mă muta des, acolo unde era nevoie de mine.

Astfel am avut ocazia să cunosc oameni diferiți, deosebiți, care să mă susțină în curiozitatea mea față de aproape orice. Am hoinărit prin multe descoperiri trecătoare, am realizat cât de multe lucruri mă interesează de fapt.

Pasiunea pentru fotografiere a venit după ce am început să practic astronomia observațională. Vrând să descopăr cerul cât mai amănunțit, am împrumutat un aparat foto neprofesionist de la o prietenă, iar primul cadru ”developat” a fost punctul în care am știut: menirea mea e să-mi perfecționez această latură. Am adunat bani încet, am intrat în diferite asociații și grupuri de fotografi și astronomi, până ce pasiunea mea a început să se materializeze și să dea rezultate tot mai bune.

Pe lângă asta, natura m-a inspirat să călătoresc și să fac drumeții astfel încât să surprind peisaje neașteptat de frumoase. Sunt mai degrabă un autodidact în permanentă dezvoltare.

fotografia
Ștefan Pop-Coț

Când trag cadre intru într-o călătorie, o provocare profesională, o enciclopedie ce se scrie în timp real. Stăpânind tot mai bine aparatul foto și având o tehnologie profesionistă, respectiv cursuri absolvite, am devenit fotograf profesionist și am început să fac fotografii la evenimente, festivaluri. Dacă prin astrofotografii am descoperit un univers al stelelor, evenimentele și festivalurile mi-au adus bucuria descoperirii poveștilor oamenilor, a trăirilor lor.

Pasiunile mele m-au dus să îmi doresc să fiu activ li la nivelul societății, astfel am devenit membru al Societății Române Pentru Astronomie Culturală și membru Artimage Cluj Napoca. Organizez observații astronomice și expoziții de astro-fotografie. Aspir să pot trăi într-o zi doar din această pasiune ce se leagă de aparatul foto și imaginile ce se aștern pe senzorul lui.

Dacă doriți să aflați mai multe despre Ștefan, aveți posibilitatea de a accesa portofoliile sale, cel din Pasiune și cel cu fotografie de Eveniment.

Ne încântă de altfel privirile și cu câteva cadre realizate de el.

Dar să vedem și răspunsul său la întrebarea mea.

Ce este fotografia?

Este ceea ce simt si trăiesc in spatele camerei atunci când practic aceasta pasiune. In principiu asta vreau sa transmit prin fotografiile mele.

Fotografia este un univers ce își arată minunățiile cu fiecare cadru afișat. Având în vedere că eu sunt astrofotograf amator, deci elementul meu central este cerul infinit, fotografia îmi dă posibilitatea să descopăr mai mult decât pot să văd cu ochiul liber sau cu un telescop.

Ca să sumarizez, fotografia pentru mine este nu doar o pasiune, ci un rost în viață: să descopăr, să creez, să expun, să inspir.

Acesta a fost Ștefan Pop-Coț.

Și cum spuneam pentru fiecare reprezintă altceva, fiecare are un alt răspuns la această întrebare. Ștefan este numărul douăzeci și șapte … Până la 1000 de răspunsuri mai e cale lungă, iar pe urmă vin și cele 1000 de comentarii la o fotografie dată. Dar cum am spus, comentariile vor veni după ce termin acest proiect, pentru a nu putea fi influențați unii de ceilalți.

Va urma …

admin

admin

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: