fbpx

Ce este fotografia? – de vorbă cu fotografii – Ep. 27

Proiecte, Foto - video | 1 comment

admin

admin

04.12.21

fotografia

Nu uita de calendar

Alătură-te și tu celor de la Rugby U Cluj. Cumpărând un calendar, vei ajuta la campania ”Zâmbet și Culoare pentru Apuseni” al Asociației Fotografi Hai-Hui

Ce este fotografia? – de vorbă cu 1000 de fotografi amatori și profesioniști!

”Ce este fotografia?” – o întrebare care m-a chinuit într-o noapte lipsită de somn … am citit fel de fel de explicații, fel de fel de păreri … și acum experimentez, vreau să descopăr câte răspunsuri diferite sunt, părerea mea rămâne aceeași. Un om este egal cu o părere.

Din cercul meu de prieteni și cunoștințe, fotografi amatori și profesioniști, din viața reală sau de pe social media, au început să apară răspunsuri. Dacă nu ați citit primele răspunsuri, vă invit să începeți AICI, pentru a prinde povestea de la început.

Dacă doriți să participați la proiectul meu, cu un răspuns la această întrebare, mă puteți contacta prin formularul de contact. La doar un click distanță, AICI

fotografia
Ștefan Surugiu

Dar să revenim și la întrebarea principală din acest proiect, ”Ce este fotografia?”

Astăzi vi-l prezint pe Ștefan Surugiu, un fotograf cu un stil aparte, care pe mine m-a impresionat cu manipulările minimaliste în alb și negru. Dar să îl las pe Ștefan să se prezinte singur …

Cine este Ștefan?

Am 34 de ani și în viața de zi cu zi mă ocup cu proiectarea hidrotehnică, cred că asta mă ajută să înțeleg și să vizualizez mai bine perspectivele în fotografie, iar în timpul liber realizez fotografii cu ajutorul tehnicilor creative și compoziții digitale minimaliste/suprarealiste cu o anumită temă în spate, mă fascinează viața și moartea în relație cu timpul, singurătatea, efemeritatea și frumusețea naturii umane.

Pasiunea pentru fotografie e relativ recentă, prin martie 2017 am descoperit un fotograf care prin cadrele sale mi-a transmis “microbul” fotografiei. În primele 6 luni deja depășisem 30000 de cadre, bineînțeles că mare parte erau mai mult “încercări”, însă aproape zilnic, după programul de la birou sau în weekend băteam străzile Bucureștiului pentru a surprinde un pic din cotidian și din arhitectura acestuia.

Privind în urmă cred că o înclinare spre arta vizuală a fost acolo în permanență, îmi amintesc că în jurul vârstei de 4-5 ani puneam hârtia fotografică la umbra florilor ca restul să fie “ars” și să obțin un negativ. Mai târziu am avut o înclinație spre desen, în special cele lipsite de culoare, în tonuri de gri, jocul de umbre m-a fascinat întotdeauna.

Între timp am fost foarte atras de zona fine art, de fotografia alb-negru și în general de tehnici creative cum ar fi expunerile multiple, mișcarea intenționată a camerei, infraroșu, colaj și manipulare. Manipularea fotografică mi-a plăcut întotdeauna, poate chiar înainte de a începe să explorez lumea fotografiei.

Sunt fascinat de diversele modalități în care poți să dai glas imaginației și să o lași să alerge liber. Mai jos vă prezint câteva compoziții dragi mie.

Mai multe despre Ștefan și realizările sale, puteți afla accesând website-ul său www.surugiustefan.com, sau cele două profile de social media, Instagram sau Facebook.

Ce este fotografia?

Fotografia e atemporală,  e un crâmpei din cotidian, e un gând și o expresie a trăirilor interioare ale fotografului, transferate asupra subiectului, o mărturie a pașilor facuți prin această lume.

Acesta a fost Ștefan Surugiu.

Și cum spuneam pentru fiecare reprezintă altceva, fiecare are un alt răspuns la această întrebare. Ștefan este numărul douăzeci și opt … Până la 1000 de răspunsuri mai e cale lungă, iar pe urmă vin și cele 1000 de comentarii la o fotografie dată. Dar cum am spus, comentariile vor veni după ce termin acest proiect, pentru a nu putea fi influențați unii de ceilalți.

Va urma …

admin

admin

1 Comment

Submit a Comment

Your email address will not be published.

%d bloggers like this: