fbpx

Ce este fotografia – de vorbă cu fotografii – Ep. 2

Foto - video, Proiecte | 0 comments

admin

admin

09.09.21

fotografia

Ce este fotografia? – de vorbă cu 1000 de fotografi amatori și profesioniști!

”Ce este fotografia?” – o întrebare care m-a chinui ăntr-o noapte lipsită de somn … am citit fel de fel de explicații, fel de fel de păreri … și acum experimentez, vreau să descopăr câte răspunsuri diferite sunt, Părerea mea rămâne aceeași. Un om este egal cu o părere.

Din cercul meu de prieteni și cunoștințe, fotografi amatori și profesioniști, din viața reală sau de pe social media, au început să apară răspunsuri. Dacă nu ați citit primele răspunsuri, vă invit să începeți aici, iar dacă doriți să citiți cum am început acest proiect, o puteți face aici.

Să vedem ce răspunsuri am primit la întrebarea ”Ce este fotografia?” -Ep. 2

Un al treilea răspuns la această întrebare, a venit de la un prieten, cunoscut în mediul online, cunoscut și în viața reală.

Cine este Ovidiu Domșa?

Ovidiu Domsa
Ovidiu Domșa – Fotograf amator

Despre mine ca fotograf amator Cu fotografia am început în copilărie, cu un “aparat” Etiud, pe care l-am primit pe la 6 ani. Apoi am trecut la alte “niveluri”: Smena și Zenit TTL. Ca toți cei care au prins anii ‘80, am trecut și prin nelipsitul laborator din baie (camera roșie), unde developam filmele și fotografiile. Pot să spun că parcă îmi lipsesc acei ani, când eram “pozarul” clasei și al prietenilor… După anii ‘90 laboratorul s-a dus din lipsa timpului, dar și pentru că au apărut centrele de developare.

Până în ‘99 când s-a născut băiatul meu, am luat o pauză cu fotografia. De atunci, am reluat oarecum pasiunea și i-am fotografiat toată copilaria. Din 2007, când a luat-o pe urmele mele în sport (rugby), am început să fotografiez, la nivel de amator, toate meciurile echipei lui. Dacă faptul că ai practicat un anumit sport sau îl cunoști, îți dă avantajul de a anticipa mișcarea în teren a jucătorilor ca să poți prinde cadre interesante și dinamice, în fotografia sportivă este și un dezavantaj, faptul că trebuie să investești în primul rând în teleobiective, care nu sunt deloc ieftine.

În momentul în care fiul meu și-a pierdut interesul pentru practicarea sportului a trebuit să mă “reprofilez” și să trec la altceva, așa că am trecut la fotografia de peisaj. Îmi place să fotografiez răsăriturile și apusurile profitând de așa zisele ore albastre și de aur când lumina este mai blândă. Pe lângă asta, în acele momente, liniștea din jur te relaxează. Când m-am apucat mai serios de fotografie, acum vreo 4 ani, nu știam despre vestitele reguli, doar că în fotografiile mele acestea erau aplicate pentru că așa vedeam cadrul. Aflând că există unele reguli, m-am apucat de “răsfoit” tutoriale pe Youtube.

Fiind autodidact în ceea ce înseamnă fotografie îmi place să spun că sunt “lăutar în ale fotografiei”. În acest moment rucsacul meu de fotograf amator conține un Canon 77D, un obiectiv de kit 18-55 mm, un obiectiv fix 50 mm / f1,8, un teleobiectiv 70-200 mm / f4L, toate Canon. De asemenea, nu trebuie să uit de trepied, care pentru un fotograf de peisaj trebuie să fie nelipsit.

Ovidiu Domșa

Mai multe realizări ale sale în ale fotografiei puteți vedea pe pagina sa de Facebook.

Ce a răspuns el la întrebarea ”Ce este fotografia?”

Dacă este să ne luăm după una dintre zecile definiții din DEX, ar însemna: “FOTOGRAFÍEfotografii, s.f. – Imagine pozitivă a unei ființe, a unui obiect, a unui peisaj etc…”

Dar…

…fotografia este atât de personală, încât este greu de catalogat. Depinde și de privitor, poate că cel avizat vede lipsa regulilor cu un ochi critic, iar altul neavizat vede doar emoția și îi este de ajuns. Poate să fie o trăire, o stare, o pasiune care îl caracterizează pe cel din spatele aparatului. Este o joacă pasională cu lumina, ce transmite privitorului emoția provocată de un subiect. Prin fotografie poți prezenta lucruri și locuri celor care nu au timp sau posibilitatea să le vadă. Reprezintă amintirea unor momente speciale de care vrem să ne aducem aminte peste ani.

La prima vedere este ușor să apeși pe buton și să ai fotografia gata, dar de fapt înainte de a apăsa pe buton trebuie să faci o planificare a imaginii în detaliu, multă răbdare și atenție. Toate acestea pot dura minute sau chiar ore intregi pentru a te asigura că totul iese perfect. Cât despre regulile și tehnicile din fotografie, acestea pot defini imaginea într-un mod vizual coerent, dar în același timp, abandonându-le, atât inspirația cât și spontaneitatea pot reprezenta atuuri importante în realizarea unor imagini memorabile.

Cu tehnologia de la ora actuală – când nu mai există reținerea de a apăsa pe buton din cauza numărului limitat de cadre, cum era înainte când se folosea filmul – aproape oricine își permite un aparat decent de fotografiat, iar dacă persoana mai este și înzestrată cu talent, aceasta poate obține imagini unice.

Ca o concluzie, fotografia, prin felul în care transmite o emoţie, un mesaj sau o stare sufletească, este o artă printre altele precum pictura, poezia sau muzica.

Un răspuns complet, un răspuns care reflectă pasiunea

Un al treilea răspuns venit de la un om pasionat, care îșo găsește timp să se bucure de fotografie, de timp împreună cu alții legați de aceeași pasiune.

Până la 1000 de răspunsuri mai e cale lungă, iar pe urmă vin și cele 1000 de comentarii la o fotografie dată. Dar cum am spus, comentariile vor veni după ce termin acest proiect, pentru a nu putea fi influențați unii de ceilalți.

Va urma…

Arhiva

Adsense

admin

admin

0 Comments

%d bloggers like this: