fbpx

Ce este fotografia? – de vorbă cu fotografii – Ep. 3

Foto - video, Proiecte | 0 comments

admin

admin

15.09.21

fotografia

Ce este fotografia? – de vorbă cu 1000 de fotografi amatori și profesioniști!

”Ce este fotografia?” – o întrebare care m-a chinui ăntr-o noapte lipsită de somn … am citit fel de fel de explicații, fel de fel de păreri … și acum experimentez, vreau să descopăr câte răspunsuri diferite sunt, Părerea mea rămâne aceeași. Un om este egal cu o părere.

Din cercul meu de prieteni și cunoștințe, fotografi amatori și profesioniști, din viața reală sau de pe social media, au început să apară răspunsuri. Dacă nu ați citit primele răspunsuri, vă invit să începeți cu EP. 1 și Ep. 2, iar dacă doriți să citiți cum am început acest proiect, o puteți face aici.

Să vedem ce răspunsuri am primit la întrebarea ”Ce este fotografia?” -Ep. 3

Al patrulea răspuns la această întrebare vine de la un prieten de al meu, fotograf amator, un artist cu potențial de profesionist, Vlad V. Vlădău

Cine este Vlad?

fotografia
Vlad V. Vlădău

Un Clujean, născut în Turda, tipicar, ironic, sarcastic și căpos. Prima dată când am luat contact cu fotografia a fost in copilărie când stăteam împeună cu frații și verii mei pe lângă bunicul nostru, un pictor pasionat al fotografiei care avea un mini laborator foto unde-și developa fotografiile. El a fost primul care mi-a arătat ceea ce însemnă o fotografie și cum se ajunge de la rola ce se scotea din aparatul foto în acea micuță cameră obscură, până la fotografiile întinse la uscat. Poate de aici și preferința pentru fotografia alb/negru.

Dupa mulți ani, adică pe la finalul anilor `90, am pus mâna pe “Smena” și mai apoi un “Cosina Hi Lite” pe care le-am folosit pentru poze de familie. Începutul meu în fotografie pot spune că a fost în momentul în care am achiziționat primul DSLR, un Canon 650d, și clipa în care l-am întâlnit pe domnul Christian Loubradou, mentorul meu, fotograf francez, un bun prieten și un critic fin, dar neiertător.

În rest am citit, am urmărit tutoriale, am învățat de pe ici de pe colo si in principal am pozat, iar cand faci din asta o pasiune, mai apar și poze care tind spre fotografie.

Dețin un Canon 6d, un obiectiv 24-70mm/2,8; un obiectiv 70-200mm/ 2,8; si vreo 3 obiective fixe de 50mm din care 2 vintage – un pentacon 1,8 si un cosinon 1.7

Vlad. V. Vlădău –

Mai multe despre omul și fotograful Vlad Vlădău găsiți pe pagina sa web.

Ce este fotografia?

Ca să raspund la această întrebare trebuie sa va marturisec două lucruri:

  1. REGULILE SUNT FACUTE CA SĂ STI CE INCALCI  

A se întelege că nu sunt adeptul celor care nu respectă regulile doar de dragul de a fi “rebeli”; ca să încalci o regulă trebuie să o cunoști, să o stăpânești. Atât timp cât ai reușit să surprinzi momentul, ai transmis o poveste prin imaginea realizată iar rezultatul este “uau” cred că nu deranjează pe nimeni dacă a fost încălcată vreo regulă.

  1. NU POT CREDE CA O INTELIGENȚĂ ARTIFICIALĂ NE ESTE SUPERIOARĂ

 A se întelege că nu sunt adeptul celor care spun că fotografia era pe cand se facea pe film iar acum că o face aparatul poate toata lumea să o facă. NU! Tehnologia, inteligenta pe care camerele actuale o au trebuie să ne ajute, să ne ușureze modul în care facem fotografia, nu sa ne faca fotografia. Mai tineti minte ce se spunea in momentul in care a aparut primul DSLR? ”Aia nu sunt fotografi –  fotografi sunt cei care folosesc aparatele pe film”

Ei bine si acele vremuri au trecut și acum aparatul ne spune cam tot ce ne trebuie – rămâne doar o singură necunoscută – factorul uman (emoția umană)

Și acum sa va raspund și la intrebarea: Ce este fotografia?

Fotografia pentru mine este ceea ce pentru un poet este versul iar pentru un muzician notele muzicale.

Știti sentimentul școlarului cand începe vacanța mare? acea bucurie, acea framântare interioară, acele emoții – cam asta înseamna fotografia

Mai pe scurt, în viziunea mea fotografia reprezintă INFINITUL – ceva la care tot incerci să ajungi.

Ce este fotografia?

Un răspuns de la un al patrulea fotograf, din cercul meu de prieteni și cunoștințe fotografi. Și cum spuneam pentru fiecare reprezintă altceva, fiecare are un alt răspuns la această întrebare.Acesta e doar al patrulea … Până la 1000 de răspunsuri mai e cale lungă, iar pe urmă vin și cele 1000 de comentarii la o fotografie dată. Dar cum am spus, comentariile vor veni după ce termin acest proiect, pentru a nu putea fi influențați unii de ceilalți.

Va urma …

Arhiva

Adsense

admin

admin

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: