fbpx

Ce este fotografia? – de vorbă cu fotografii – Ep. 5

Proiecte, Foto - video | 0 comments

admin

admin

22.09.21

fotografia

Ce este fotografia? – de vorbă cu 1000 de fotografi amatori și profesioniști!

”Ce este fotografia?” – o întrebare care m-a chinui ăntr-o noapte lipsită de somn … am citit fel de fel de explicații, fel de fel de păreri … și acum experimentez, vreau să descopăr câte răspunsuri diferite sunt, Părerea mea rămâne aceeași. Un om este egal cu o părere.

Din cercul meu de prieteni și cunoștințe, fotografi amatori și profesioniști, din viața reală sau de pe social media, au început să apară răspunsuri. Dacă nu ați citit primele răspunsuri, vă invit să începeți cu EP. 1Ep. 2, Ep. 3 și Ep. 4,iar dacă doriți să citiți cum am început acest proiect, o puteți face aici.

Să vedem ce răspunsuri am primit la întrebarea ”Ce este fotografia?”

Iulian Afetelor
Iulian Afetelor

Astăzi am răspunsul unui fotograf plecat de pe meleagurile României, pentru cele ale reginei, respectiv în Marea Britanie.

Să facem cunoștință cu Iulian Afetelor.

Când eram copil, mama mea lucra la Foto Muzica, magazin prezent mai in toate orașele pe acea vreme, adică mai bine de 35 de ani în urmă. Curios din fire cum eram, a fost aproape imposibil să nu fiu atras de fotografie. Evident că nu știam prea bine ce fac, iar informația nu se găsea pe toate drumurile ca astăzi, dar în timp, am “stricat” cel puțin un Smena, două Zenit și multe role de film. Prima cameră digitală, cu care am făcut și primii bani din fotografie a fost o cameră compactă de la Konica-Minolta.

Am avut-o câțiva ani buni, după care am trecut la primul dSLR, prima dragoste adevărată, Pentax K-m. După multe aventuri, am renunțat complet la fotografie pentru o perioadă, până într-o zi când fără să știu prea bine cum sau de ce, am plecat dintr-un magazin cu un Canon 70d și careva sute de lire mai puțin în buzunar.

De atunci am schimbat mai multe aparate, obiective nici nu mai știu câte, iar ultimul body înainte de a trece complet la mirrorles a fost un 5d mk III. Momentan am rămas la un Canon r6 și vreo 5 obiective care acoperă cam toate stilurile de fotografie abordate de mine. In ciuda faptului că pe vremea când foloseam 5d, 70-200 f2.8 se dezlipea foarte rar de pe cameră, cu R6 folosesc cam 99% din timp un EF 85 f1.2 II.

Cu mici excepții, sau zilele când pozez wildlife (cu Sigma 150-600c) 85mm se pare că este mult mai versatil decât aș fi crezut inițial și se descurcă cam în orice situație. Îmi place cam orice stil de fotografie, prefer lumina naturală (sau ambientală) dar dacă am nevoie de lumină în plus, sau vreau un mood anume, mă ajut de două Godox ad200 pro și diverse modificatoare de lumină, tot din gama Godox.

Îmi place mult fotografia de portret, dar în același timp mi se pare și cel mai complicat /complex stil de fotografie. Între portretul “regizat” și portretul “de stradă”, îl prefer pe cel din urmă, emoțiile transmise fiind autentice. Îmi place să editez cel puțin la fel de mult pe cât îmi place să pozez, și cam asta fac în timpul liber, mai ales când vremea de afară nu îmbie la plimbări.

Iulian Afetelor

Deocamdată îl găsiți pe facebook, un link de portofoliu va fi adăugat la o dată ulterioară.

Răspunsul lui la întrebarea ”Ce este fotografia?” :

Ce este fotografia pentru mine? O întrebare la care recunosc că nu m-am gândit prea des. Și cu toate că răspunsul ar trebui să fie relativ simplu, cu cât mă gândesc mai mult cu atât îmi dau seama de lucruri pe care nu le-am conștientizat până acum.

Fotografia este înainte de toate o pasiune, o provocare, un mod de exprimare cu ajutorul căruia ajungi să cunoști oameni care sunt pe aceeași lungime de undă cu tine. Este un mod de a-mi exprima starea de spirit uneori și probabil acesta este unul din motivele pentru care mai toate cadrele mele vor fi viu colorate sau vor conține multe culori calde. Fotografiez și editez în funcție de starea pe care o am în momentul respectiv, iar din cauza asta încerc să evit fotografia de eveniment.

Dacă nu-mi plac anumite elemente din jurul meu, sau dacă atmosfera din acela loc nu mă face să mă simt confortabil, se va vedea în rezultatul final. Nu pot să fac lucrurile mecanic fără să se vadă acest lucru, așa că prefer să evit pe cât posibil.

Mi-e greu să spun care ar fi stilul meu preferat de fotografie, dar cel mai probabil aș înclina spre un stil apropiat de Street, un stil care îmi dă ocazia să surprind emoții, să spun o poveste cu fiecare cadru. Cel mai mult însă mă relaxează tot ce ține de Cityscape, în special după lăsarea întunericului. Și cu cât lumina este mai complexă, cu atât pierd mai ușor noțiunea timpului.. La polul opus, în zilele în care mă trezesc plin de energie, nu de puține ori merg ore în șir în căutarea subiectelor wildlife.

Nu am răbdare să stau prea mult într-un loc, așa că cele mai multe cadre surprinse vor fi întâlniri spontane cu subiectul din acea fotografie. Cu toate că am făcut și bani din fotografie, nu am privit-o niciodată ca pe o sursă de venit, ci mai mult ca pe o îmbinare a plăcutului cu utilul. As putea trăi fără fotografie? Sigur că da, dar ar fi o viață destul de tristă și cu siguranță aș zâmbi mult mai rar

Acesta este răspunsul primit de la al șaselea fotograf chestionat de mine.

Și cum spuneam pentru fiecare reprezintă altceva, fiecare are un alt răspuns la această întrebare.Acesta e doar al șaselea … Până la 1000 de răspunsuri mai e cale lungă, iar pe urmă vin și cele 1000 de comentarii la o fotografie dată. Dar cum am spus, comentariile vor veni după ce termin acest proiect, pentru a nu putea fi influențați unii de ceilalți.

Va urma …

Arhiva

Adsense

admin

admin

0 Comments

%d bloggers like this: