fbpx

Fraudă cu job-uri pentru fotografi

by | Dec 9, 2020 | Foto - video, Lumea foto

frauda

Nu acceptați divulgarea datelor fără să verificați, frauda cu job-uri nu e o afacere nouă!

Se pare că pandemia de anul acesta nu a fost suficient pentru fotografii din România. În mediul on-line au apărut plângeri ale unor fotografi care se pare că au fost într-un fel fraudați sau cel puțin pe cale de a fi fraudați de o companie din Timișoara, care deține un site ce are ca obiect de activitate intermedierea de job-uri între prestatorii de servicii din România, printre care și fotografi, și potențiali beneficiari de servicii.

Totul pare a fi în regulă până aici. Doar că, pentru unii fotografi, s-a dovedit a fi doar o capcană. O capcană în limitele legii. Totul începe cu mesajul primit de la o anume doamnă sau domnișoară, Mădălina în cazul de față, care se prezintă a fi reprezentanta site-ului www.necesit.ro. Mesajul este foarte scurt și la obiect:

Bună ziua! Sunt Madalina de la Necesit.ro, Am mulți clienți care au nevoie de fotograf. Vă puteși ocupa de aceștia? La ce adresă de email vă pot contacta?

Citat din print screen al unui fotograf țepuit.
frauda

O verificare mai atentă a paginii celor de la necesit.ro, începe să scoată la suprafață neregulile. Începem cu recenziile unor așa ziși fotografi care ar fi avut o colaborare fructuoasă cu cei de la necesit.ro, și le lasă recenzii de 5 stele, pe lângă un mesaj de mulțumire pentru colaborarea cu aceștia. Doar că, acel Vasile I. care le prezintă mulțumiri și lasă recenzii de 5 stele nu știu cât este de real. În primul rând Vasile, de la Multiseco SRL nu este din Pribilești, ci din Baia Mare, iar firma acestuia nu se ocupă cu fotografia, ci cu activități de design web și este din Baia Mare. Se pare că e suficient să dai un click pe link-ul trimis de Madalina de la Informa Corporation SRL, ca sa fii prins în capcana întinsă de aceștia.

frauda
frauda
frauda

Metoda de fraudare este foarte simplă. Tu fotograf, cauți ceva conracte, mai ales acum în vreme de pandemie, când job-urile pentru fotografi sunt ca și numărate, afectate de restricții de tot felul și așa mai departe, ei vin cu oferte la prima vedere în regulă, doar că cei care ar trebui să îți devină clienți, de pe platforma celor de la necesit.ro, se pare că nu mai răspund la mesajele fotografilor, după ce fotograful a primit datele de contact ale potențialului client, și asta în schimbul unei sume de bani. Nu știu exact tarifele lor, doar că platforma taxeaza automat, trimite cereri de oferte de la așa ziși clienți, care se pare că nu răspund la nici un fel de mesaje din partea fotografului, care în prealabil a fost taxat pentru a primi datele de contact. Pe avocatnet.ro am găsit o postare a unui fotograf înșelat de cei de la necesit.ro, care a ajuns să fie amenințat cu scrisori de executare, notificări de plată, penalizări, etc, toate în valoare de 6000 RON fără să fi avut măcar un client real din partea celor de la necesit. Postarea e mai veche, dar se pare că activitatea celor de la necesit continuă, chiar dacă există mai multe plângeri.

avocatnet.ro

Buna seara,
Stiu ca s-a mai discutat aici, dar eu nu am reusit sa gasesc un raspuns concret si as vrea daca se poate sa mai aduc in atentia dvs. aceasta problema, pentru ca nu stiu cum sa procedez.

Este vorba de necesit.ro. Am vazut site-ul in vara anului trecut, i-am contactat si mi-au spus foarte clar ce ofera: imi trimit pe email, prin sms si in platforma lor (acolo unde mi-au deschis contul), niste clienti interesati de serviciile pe care eu le ofer.

Toate bune si frumoase, mi-au trimis un email la care eu trebuia sa raspund:

“PENTRU A ACCEPTA OFERTA, RĂSPUNDEȚI LA ACEST E-MAIL CU URMĂTORUL MESAJ: “CONFIRM COMANDA (NUMĂRUL COMENZII DVS. ȘI IBAN-UL COMPANIEI) 7875″.”

La inceput veneau si 2-3 oferte pe zi, eu nu puteam sa sun toti clientii, unii nici macar nu raspundeau sau aveau telefonul inchis. Dupa aproximativ doua luni, le-am spus ca nu e ok si ca trebuie sa le trimit eu un tabel cu clientii pe care i-am contactat, pt ca jumatate din ce au taxat ei nu au raspuns sau nici nu stiau ce le ofer eu, erau putin nedumeriti. TAXAREA SE FACE AUTOMAT in platforma lor!

Le-am spus ca suma din factura nu este in regula si ca am sa trimit eu un tabel in excel cu cei care au raspuns si cei care nu, pt a nu taxa tot si pentru a modifica factura. Au zis ok, am trimis tabelul si din suma totala mi-au facut ei un discount de 100-200 de lei, nu mai stiu exact, pt urmatoarea factura, nici macar jumatatea din cat le cerusem eu, ba mai mult, era discount la urmatoarea.

Am renuntat sa le platesc, mi-au oprit contul, nu mai primeam nimic, dar in schimb primesc “penalizari” in fiecare luna, acum s-au strans aprox 6 000 de lei. Le-am trimis email sa inceteze, le-am spus ca mi-am schimbat numarul de telefon sa nu mai primesc sms-uri intr-una, dar degeaba.

Citat din discuție deschisă pe avocatnet.ro

Cum funcționează schema de fraudă?

Foarte simplu. Este suficient să dai click pe link-ul trimis de ei in e-mail, să completezi formularul cu datele tale, și nu ai făcut altceva decât să accepți termenii și condițiile celor de la necesit.ro, fără ca măcar să le fi citit. Ei încep să îți trimită așa zise oferte de job-uri, de la unii clienți care se pare că nu vor să răspundă apelurilor în nici un fel. Apoi comunicarea devine defectuoasă și cu cei de la necesit, care după ce ai semnat virtual că ești de acord cu parteneriatul, nu îi mai interesează de tine, clientul lor. După ce primești câteva oferte încununate cu eșec, încep să apară și facturile de la necesit, care bineînțeles, dorește să încaseze banul pentru că ți-au furnizat clienți. Cu ce sunt ei vinovați că tu nu ai reușit să contactezi clientul sau să închei un contract cu acesta în vederea obținerii unui job. Frauda legală. Fraudă sub acoperirea unui portal de job-uri. Fraudă pe față!

Stimați colegi fotografi, atunci când ceva pare prea bun să fie real, verificați înainte de a da date bancare, detalii despre firmă, etc. Altfel puteți fi victima unor companii dubioase care nu vor altceva decât banii dumneavoastră. Și dacă au un avocat bun, un sistem bine pus la punct, prin care să puteți demonstra că ați căzut într-o capcană, ve-ți avea de suferit financiar.

În încheiere vă rog să anunțați și pe alții despre această fraudă, pentru a reuși să împiedicăm pe cât posibil acest fenomen. Și dacă mai cunoașteți cazuri, poate ar fi bine să le facem publice, încercând astfel să atragem atenția și autorităților, care se pare că nu reușesc să stăvilească astfel de fenomene!

0 Comments

%d bloggers like this: