fbpx

Ora de tehnică – Despre Bokeh cu Iulian

Educative, Foto - video | 0 comments

Iulian Afetelor

Iulian Afetelor

24.11.21

bokeh

Nu uita de calendar

Alătură-te și tu celor de la Rugby U Cluj. Cumpărând un calendar, vei ajuta la campania ”Zâmbet și Culoare pentru Apuseni” al Asociației Fotografi Hai-Hui

Ora de Tehnică – Cum este Bokeh-ul afectat de lungimea focală? 

Dacă v-ați întrebat acest lucru, iată că astăzi veți primi răspunsul. După cum veți observa, atâta timp cât păstram aceeași încadrare (adică ne apropiem sau ne îndepărtăm de subiect pentru a avea același câmp vizual în cadru) Bokeh-ul nu este afectat de lungimea focală a obiectivului. În schimb, iluzia de compresie a imaginii este afectată și de aici apare confuzia.

Mulți vor susține că dacă distanța focală este mai mare, fundalul va fi mai blurat, lucru care în realitate nu este adevărat. Atâta timp cât deschiderea diafragmei și încadrarea rămân constante, planul de focus va fi relativ identic.

Ce se întâmplă când păstram aceeași distanță față de subiect și facem crop la editare pentru a obține acceași încadrare?

Atunci vom remarca diferența dintre cât de blurat este fundalul (practic vom avea un DOF mai mare la cadrul tras cu o focală mai scurtă) dar în același timp vom constata că rata de compresie a imaginii este identică – Dovada că este doar o iluzie optică și nici decum o compresie reală a imaginii. Obiectivele NU comprimă imaginea!

Cu toate că setările camerei au rămas neschimbate, vom constata diferențe de expunere și chiar ale tonurilor de culoare. Acestea apar datorită construcției diferite a obiectivelor (număr de elemente, tipuri diferite de elemente, etc).

O dovadă in plus că F-stopul nu ne spune toată povestea când vine vorba de cât de luminos este un obiectiv (câtă lumină trece prin el la o anumită deschidere a diafragmei) acest lucru fiind măsurat defapt în T-stop, întâlnit în general la obiectivele pentru video.

Pentru comparații mai amănunțite puteți lua imaginile de pe acest LINK.

Toate imaginile au fost trase cu R5 și 85/50 mm f1.2 @ F2. 

Pentru întrebări și completări, ca de obicei vă aștept în comentarii. 

Iulian Afetelor

Iulian Afetelor

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published.

%d bloggers like this: